Κλιμάκωση του αγώνα για συμβάσεις με αυξήσεις και δικαιώματα, το ηχηρό μήνυμα της απεργίας

FacebookTwitterGoogle+Share

Με μαζική συμμετοχή και αγωνιστικό παλμό στέφθηκε η σημερινή 24ωρη απεργία για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίζουν αυξήσεις σε μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποίησε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενώ στο πλευρό του διαδήλωσαν και εργαζόμενοι στον Επισιτισμό. Μεταξύ αυτών και διανομείς από την εταιρεία «Rocket» που έμειναν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα τους καθώς η συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα ανέστειλε τη λειτουργία της πριν καλά καλά την ξεκινήσει.

Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει νέο έτος – ρεκόρ για τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο του Τουρισμού. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 20 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας σημαντικά το αντίστοιχο μέγεθος του 2019 (18,2 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα που κατρακύλησαν πριν μια δεκαετία, τα δικαιώματα των εργαζομένων συντρίβονται και οι όροι δουλειάς χειροτερεύουν, κάτω από το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και τη …χείρα βοηθείας που τους προσφέρουν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές που έχουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Αρνούμαστε να εργαστούμε σε τέτοιες συνθήκες, όχι γιατί είμαστε τεμπέληδες όπως διακινούν με τη βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ οι εργοδότες, αλλά γιατί δεν γεννηθήκαμε σκλάβοι και  δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους ξενοδόχοι και εστιάτορες», διαμήνυσαν εμφατικά οι εργαζόμενοι. Στο φόντο αυτό, τα σωματεία και οι εργαζόμενοι απαιτούν την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αττικής, με αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο – 8ωρο.

Ταυτόχρονα στάλθηκε μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα, τόσο σε μια σειρά ξενοδοχεία, όσο και με την οργάνωση της συμμετοχής του κλάδου στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιώργος Στεφανάκης χαιρέτισε τη συμμετοχή στην απεργία, που καταγράφεται αυξημένη σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Παράλληλα, κατήγγειλε τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να «σπάσει» την απεργία τους με εκβιασμούς και απειλές, αλλά και προσπάθειες εξαγοράς. Εκτός από την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, στις απολύσεις συνδικαλιστών, όπως αυτές στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία στο «Hilton». Όσον αφορά το ζήτημα των Συμβάσεων, κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπογραφή Τοπικής Σύμβασης αντί να περιμένουν -όπως προτείνουν οι ξενοδόχοι- την υπογραφή Κλαδικής Σύμβασης.

«Δεν εναποθέτουμε τον αγώνα μας σε αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπέγραψαν Συμβάσεις με μειώσεις μισθών», ξεκαθάρισε και υπενθύμισε πως στις Κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφουν οι εργοδότες με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ενσωματώνονται χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες πλευρές της αντεργατικής νομοθεσίας, όπως αυτές που έχουν πλήξει το ρεπό και το 8ωρο.

Αντιπροσωπεία των Σωματείων πραγματοποίησε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο οποίος, όσον αφορά το ζήτημα των  απολύσεων συνδικαλιστών, παρέπεμψε τα σωματεία στις ρυθμίσεις του νόμου Χατζηδάκη, δηλαδή στην πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών. Αντίστοιχα, στο αίτημα της υπογραφής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αττικής, παρέπεμψε στις διαδικασίες του ΟΜΕΔ, επικαλούμενος τη μη ανάμειξη του υπουργείου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή όμως, όπως κατήγγειλαν τα σωματεία, το υπουργείο παρενέβη χωρίς κανέναν δισταγμό προκειμένου να καταργήσει την πενθήμερη δουλειά και να επιβάλει το εξαήμερο, όταν πριν λίγους μήνες κήρυξε υποχρεωτική τη ΣΣΕ στον Επισιτισμό.


Ακόμη χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων. Συγκεκριμένα χαιρέτισαν ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Royal Olympic», ο Βαγγέλης Καρατζάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Athens Marriott», ο Σπύρος Περδίκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Τιτάνια», η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και εργαζόμενη στο «S.G. Lycabettus» και ο Νίκος Τάκας, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου και εργαζόμενος στο Καζίνο Πάρνηθας.


Η κινητοποίηση του Συνδικάτου στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αττικής. συνεχίστηκε με πορεία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων.

Τα Σωματεία έθεσαν στον εργοδοτικό φορέα τα ερωτήματα γύρω από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ομοσπονδία για την κλαδική Σύμβαση, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων. Ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει όρος της Σύμβασης η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και η δεκάωρη δουλειά, όπως θέλουν οι ξενοδόχοι κι όπως έχει ήδη συμβεί στην τοπική Σύμβαση στη Ρόδο.

«Έχουν συμφωνήσει με αυτούς που τους βολεύει να διαμορφώσουν τους όρους της Σύμβασης», κατήγγειλε ο Γιώργος Στεφανάκης. Για να βρεθούν στο επίκεντρο τα αιτήματα των εργαζομένων για τοπική Σύμβαση, για να μπει φρένο στις εργοδοτικές αξιώσεις στη νέα κλαδική Σύμβαση, για να παρθούν άμεσα μέτρα για την ακρίβεια στο ρεύμα, τα καύσιμα, τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, σωματεία προχωρούν σε συνελεύσεις, αποφασίζουν τα επόμενα βήματα τους και ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.